Ridderkunde

De kinderen wanen zich een hele dag in het leven van een jonkvrouw of ridder. Ze leren niet alleen over de achtergrond van de Middeleeuwen, maar beleven ze ook echt. Daardoor ontstaat een ervaring die ze bij blijft.

Wat is het dagprogramma?

08.30 – 08.45 uur  Kennismaking

08.45 – 09.30 uur  Achtergrond informatie over de Middeleeuwen (Davinci Academie)

09.30 – 10.00 uur  Wapenleer met echte Maliënkolders, helmen, zwaarden en schilden

10.00 – 10.15 uur  Buitenspelen en fruit eten

10.15 – 11.30 uur  Knutselen waarbij kinderen een wapenschild gaan maken

11.30 – 12.00 uur  Quiz met vragen over wat ze vandaag allemaal geleerd hebben.

12.00 – 13.00 uur  - Pauze -

13.00 – 14.30 uur  Schildknapentraining. De leerlingen gaan zwaardvechten, boogschieten en we sluiten af met een Kiddybattle (zie foto).

Tijden zijn fictief en uiteraard aan te passen aan jullie eigen rooster.

Wat leren de kinderen deze dag?

De leerlingen leren… over achtergrond van de Middeleeuwen;

De leerlingen kunnen… diverse Middeleeuwse vaardigheden zoals: zwaardvechten en Boogschieten;

De leerlingen weten… hoe zag de wapenuitrusting eruit en hoe leefden de mensen in de Middeleeuwen;

De leerlingen ervaren... De Middeleeuwen van dichtbij!

Schildknapentraining

Een leuk programma om aan meerdere groepen op 1 dag aan te bieden is de Schildknapentraining. De leerlingen krijgen wapenleer, boogschieten, zwaardvechten en we sluiten af met de Kiddybattle (een gevecht met nepzwaardjes tussen de kinderen en de leerkracht met de ridder en eventuele hulpouders).

Duur:                           1 of 1,5 uur afhankelijk van het aantal groepen

Benodigdheden:         Ruimte ter grote van een gymzaal (liefst buiten). 2 hulpouders die helpen bij het boogschieten en de Kiddybattle,
                                    zodat de leerkracht vrij is en foto’s kan maken